Farba

ZÁKLADNÉ FARBY KRÁTKOSRSTEJ KÓLIE

SABLE / ZLATÁ

Ide prevažne o akýkoľvek odtieň okrových farieb, od svetlozlatej po tmavú, sýtu mahagónovú alebo soboliu. Avšak farba a odtiene siahajúce až do žltkastej (tzv. svetlej slamy) či až krémovej, sú nežiadúce a u nás (Slovensko) neuznané, takže nie sú pripustené ani do chovu. Už v šteňacom veku je možné rozlíšiť či sa bude jednať o "zlatého" jedinca, alebo "sable" jedinca. Podľa nášho štandardu je povolené kryť túto farbu jedine s farbou sable/zlatou, alebo tricolor. Nikdy nie blue merle!

TRICOLOR

Jedinec tohoto sfarbenia je typický svojou čiernou farbou, so sýtymi trieslovými (hnedastými) znakmi na hlave a končatinách. Brucho, hrudník, krk a tzv golier bývajú biele. Na hlave sú povolené biele znaky. Čierna srsť má byť uhľovo čierna, akýkoľvek hnedý, hrdzavý či načervenalý odtieň krycej srsti je nežiadúci. Čo sa krytia týka, je táto farba najuniverzálnejšia, nakoľko je možné tricolorom kryť aj sable/zlatú, aj blue merle farbu.

BLUE MERLE

Táto farba sa stáva čím ďalej tým populárnejšou. Ide o prevažne čistú sivú a strieborno-modrú farbu s čiernymi plôškami a fľakmi alebo čierno-mramorovanou kresbou. Sýte trieslové znaky sú žiadúce, ale nie sú podmienkou (v prípade že sa takéto znaky ani iné odtiene hnedej na jedincovi nenachádzajú, hovoríme o tzv. bicolor farbe - biblue merle). Veľké čierne fľaky, bridlicová farba alebo hrdzavý odtieň krycej srsti ako aj podsady sú nežiadúce, rovnako ako hrdzavenie "striebornej" časti srsti. Títo jedinci môžu mať jedno alebo obe oči modré (vyskytuje sa aj čiastočne modré oko, kde je polovica oka modrá a polovica hnedá).

SABLE MERLE

Sable merle je u nás neuznaná farba. Vo svete je týchto jedincov málo, nakoľko sa nezvyknú vedome krížiť, hrozí totiž riziko rôznych porúch a pod. Táto farba vzniká krížením sable/zlatej a blue merle farby. Na prvej fotografii je krásny exemplár tohoto sfarbenia, ktorý je pomerne ojedinelý, nakoľko v dopselosti sable merle jedinca takmer nespoznáte. Podobá sa na klasické sable zviera, avšak pod istým uhlom dopadu svetla je možné pozorovať na srsti "skryté" merle znaky. Druhá fotografia ukazuje (podľa popisu ktorý bol pri fotografii na stránke) krátkosrstú sable fenku nakrytú blue merle dlhosrstým psom. Vo vrhu teda môžeme vidieť všetky farby- tricolor, blue merle sable a úplne vpravo je šteniatko vo farbe sable merle. Na poslednej fotografii je ukážka tzv. double sable merle (homozygot).

WHITE

Biela farba je špecializáciou "američanov". U nás sa táto farba zatiaľ nevyskytuje a podobne ako sable merle je neuznaná (preto ju sem nikto ani neimportuje, pokiaľ by vyslovene nechcel exotického miláčika). Biela kólia, či už krátkosrstá alebo dlhosrstá je charakteristická bielým telom a farebnou hlavou. Farba hlavy vždy odráža jeden z troch základných typuv, sable/zlatú, tricolor alebo blue merle. Telo býva celé biele s farebným alebo bielym chvostom. Na bielej srsti sú povolené fľaky a škvrny. Na fotografiách z ľava vidíme biele kraťandy v podobe "sable, tricolor a blue merle".

MALTÉZSKA MODRÁ

Táto farba je u krátkosrstých kólií vskutku ojedinelá. Upozornila ma na ňu naša chovateľka, ktorá o nej písala na jednej stránke. Takéto sfarbenie sa "podarilo" v jednej českej ch.s. GRENAY a psík na všetkých troch fotkách je Anamur Grenay.

V tomto článočku som sa snažila zamerať len na najzákladnejšie farby a predstaviť ich širokej verejnosti. Nejde ani o genetický rozbor či detailnú štúdiu, len o akýsi stručný charakterový náhľad doplnený fotografiami pre lepšiu predstavu :) Zamerala som sa len na farby, ktoré sa vyskytli u krátkosrstých kólií. Samozrejme ako som na začiatku spomínala, máme aj mnohé iné farby, ktoré sa však nájdu skôr u dlhosrstých kólií, ako je napr. atypická farba bicolor, alebo saddle sable. Pokiaľ Vás zaujala farebná škála kraťánd, môžete si o genetike a farebnosti prečítať niečo viac na anglickej stránke chovateľskej stanice TOONIAN a viacero fotografií farebných variácií nie len kraťánd ale aj dlhosrstých kólií nájdete na perfektnej anglickej stránke COLLIE FAN!